[...] lecz spowodowana brakiem jodu. W Polsce często występowała na Podkarpaciu. Kto z nas wie, ile jodu jest w jajku, które zjadamy? Teoretycznie według tablic żółtko zawiera dużo jodu, ale w praktyce zależy to od tego, co jadła kura i w jakim rejonie była hodowana. Wiele roślin znalazło się na naszym stole tylko dlatego, że glebę sztucznie [...]
[...] krwi ponieważ komórki naszego organizmu nie są wstanie rozpoznać większości insuliny krążącej swobodnie we krwi. Nasza krew staje się "przeładowana". To tak jakby włożyć za dużo węgla do pieca rozgrzewając go do czerwoności. Niewątpliwie jest to sytuacja niekorzystna. Insulino-odporność jest czymś przez co wszyscy przechodzimy w okresie [...]
[...] i owoców. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, produkty zbożowe powinny stanowić główne źródło energii i być podstawą zbilansowanej diety. Żółtka jaj zawierają dużo cholesterolu, spożywając jedno jajo dziennie (ok. 50 g) dostarczamy ok. 300 mg cholesterolu, czyli tyle, ile wynosi dzienna norma dla osoby dorosłej. Tak więc jest to [...]
[...] być umieszczona na opakowaniu), a nie na maśle. Czy to prawda ze masło jest dobre na oczy? Jest to przestarzały punkt widzenia. W dzisiejszych czasach mamy wystarczająco dużo źródeł witaminy A w diecie i nie ma konieczności spożywania masła w celu uzupełnienia jej niedoborów. Ponadto na prawidłowy rozwój siatkówki oka duży wpływ maja kwasy [...]
Artukuł przeznaczony dla młodych kulturystów któzi zadają pytania w stylu: co powinienem wziac?, czy jestem na to za młody? Czego mi brakuje? Po przeczytaniu tego arta młodym kulturystom troche powinny się rozjaśnić te sprawy. Miłego czytania. ...:::ODŻYWKI I SUPLEMENTY DLA MŁODYCH KULTURYSTÓW:::... Młodzież ma mase powodów aby budować muskulaturę [...]
Oliwa z oliwek - źródło zdrowia ludów śródziemnomorskich. Według współczesnych badań przeprowadzonych nad populacja ludności zamieszkującej region śródziemnomorski, ludzie ci cieszą się nieporównanie lepszym zdrowiem niż społeczeństwa środkowych oraz zachodnich regionów Europy. Między innymi powodem tego jest zdecydowanie [...]
[...] w organizmie biorą się głównie z powodu zakwaszenia i uszkodzenia naczyń krwionośnych, limfatycznych oraz błony śluzowej przewodu pokarmowego. Wadliwy dobór potraw powoduje dużo szkód w organizmie. Zakłóca przemianę materii, a przez to - drogą pośrednią - wpływa na rozwój chorób. Sprawa dotyczy w pierwszym rzędzie codziennego spożywania potraw [...]
[...] wypełniaczy. To można zauważyć patrząc na naszą listę składników. Więc myślisz, że żyjesz w czasach tak zwanych "ultra-skoncentrowanych-formuł" i czujesz że 40g jest za dużo i nie jest konieczne? MY TAK NIE UWAŻAMY! Sportowcy, którzy chcą stać się bestią w siłowni i zobaczyć monstrualne przemiany potrzebują naukowo potwierdzonych ilości [...]
[...] układzie pokarmowym, gdyż pomaga w trawieniu, a więc przyśpiesza metabolizm. Dlatego warto pić lampkę wina czerwonego dziennie po posiłku. No tak, ale gdy dostarczamy go za dużo z zewnątrz, organizm wstrzymuje własną produkcję. Również, jeżeli spożyjemy za dużo tego składnika, organizm nie będzie miał potrzeby wydatkowania takiej ilości energii, [...]
[...] codziennie Dlaczego mleko? 1) Jest bardzo łatwe w konsumpcji, stanowi prosty sposób na uzyskanie nadwyżki kalorycznej 2) Białko! Masa białka wysokiej jakości. Mleko posiada dużo cennych aminokwasów, w tym pełną game egzogennych. Nutritiondata.com wystawiła aminokwsasom mleka wynik 85/100(proporcje,kompletność aminokwasów) Ponadto białko mleka [...]
[...] się węglowadanów. Wolno trawiące się węglowodany pomagają lepiej zapanować nad apetytem niż węglowodany szybko się trawiące. Odżywianie w kulturystyce : Jest lato - pij dużo, pij mądrze... Zaczynają się wakacje - okres wysokich temperatur i pocenia się. Ważne jest, aby organizm stale otrzymywał płyny różnego typu, tak, aby organizm się za [...]
[...] na temat stresu, chciałbym wam tylko przekazać, że nasilenie się sytuacji stresogennych powoduje do obniżenia działania naszego systemu immunologicznego. W zwalczaniu stresu dużo mówi się o medytacji i pozytywnym myśleniu. To jedyny rady jakie mogę wam przekazać, rozpisywanie się na temat stresu może spowodować, że ten artykuł będzie musiał [...]
[...] że najwięcej likopenu znajduje się w przetworzonych pomidorach. Dietetycy nie zalecają jednak spożywania pomidorów w postaci keczupu, ponieważ znajduje się w nim bardzo dużo cukru. Dużo bezpieczniej jest sięgać po suszone lub gotowane pomidory. Likopen posiada silne właściwości antynowotworowe. [...]
[...] mało, hemoglobina (barwnik krwi) nie jest w stanie związać tlenu i dostarczyć go do komórek. Może się tak dziać, jeśli w twojej diecie brakuje żelaza lub gdy jest w niej za dużo substancji, uniemożliwiających jego wchłanianie. Błonnik z warzyw i kasz, taniny z kawy i herbaty, szczawiany ze szpinaku wiążą żelazo w związki nieprzyswajalne dla [...]
[...] ciasteczkach jak za dawnych lat. Szczęściem chyba tylko wymyśliłem sobie te treningi pływania, bo inaczej byłbym teraz wyglądał pewnie jak kiedyś. Tymczasem nie przytyłem za dużo. Tylko dwa kilo (z 71kg na 73kg), ale nie było widać, żebym się 'zalał'. Więc nie przeszkadzało mi to. A z treningu na trening mogłem wytrzymać z tym panem coraz dłużej. [...]
[...] Jest kilka przyczyn tego stanu rzeczy. Mogłeś dać siebie zbyt wiele (przeceniłeś swoje możliwości, zamiast trzymać się stałego tempa), słabe uzupełnianie płynów, zbyt dużo spożywanych stałych posiłków, czy popadanie w hiponatermie (niedobór sodu we krwi). Przed Wiadomo że przed zawodami należy ograniczać ilość wykonywanego treningu, aby [...]
NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: Maslo Lój wolowy i barani Smalec Tluszcz kurzy, gesi i kaczy Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe Olej z oliwek tloczony na zimno Olej lniany tloczony na zimno Oleje z ryb morskich Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, [...]
[...] naszego Jasia odgrywają ryby morskie, które są źródłem fosforu i kwasu glutaminowego, sprzyjającego przyspieszaniu procesów odnowy. W diecie naszego modela znajduje się dużo warzyw i owoców, będących źródłem witamin i pierwiastków alkalizujących organizm a także pieczywo z pełnej mąki . Jasiu rozłożył swoje posiłki w czasie, spożywa je o [...]
[...] koszyczku, pod lnianą ściereczką. Polak średnio w ciągu dnia zjada 250-300 g pieczywa (100 g to np. trzy kromki pieczywa tostowego “Trzy ziarna"). To nie jest zbyt dużo. Więcej pieczywa jadają od nas np. Francuzi, a trudno uznać ich za ludzi otyłych. Żywieniowcy zapewniają, że to nie chleb tuczy, lecz dodatki do niego. 100 g chleba [...]
[...] witaminę A, jeśli go brak, podawanie nawet „końskiej" dawki tej witaminy mija się z celem. Takich duetów, które służą naszemu zdrowiu skuteczniej niż w pojedynkę, jest dużo więcej. Cykoria + orzechy = młody wygląd O tym, że witaminy A i E są silnymi antyoksydantami, wiedziano od dawna, ale dopiero niedawno odkryto, że razem działają [...]